Rævestreger

Den havde en lang hale og bar den smukt: Som en naturlig forlængelse af ryggen. Tyk og busket og i det skarpe lys fra bilens venstre forlygte skinnede den næsten som sølv, rævehalen.

Bump, sagde det så, og stendød var ræven. Hvad lavede den også der, midt på motorvejen … sådan en sen juledagsaften hvor motorvejsmørket jævnligt oplyses af biler med dvaske og mætte chauffører og ditto familier på vej hjem fra lange dage i familiens skød? 

Den kom fra venstre og måtte altså have overlevet tre vejbaner: to sydgående spor og det venstre nordgående. Men så kom vi forbi og satte en stopper for dens rævestreger. Hvad gør man så, i grunden? Vi kørte ud i nødsporet, så langt ud at de venstre hjul sank ned i rabatten, og så tændte vi katastrofe-blinkene. Min tapre ægtefælle steg ud af bilen og gik, i buldragende mørke, tilbage mod ræven, som vi endnu ikke vidste om var levende eller død. Jeg tror, han rystede lidt. Det ville jeg i hvert fald have gjort.

Børnene og jeg blev ved bilen og så ham forsvinde i mørket. Og så, pludselig, dukkede han op igen. Som en foroverbøjet silhuet kom han til syne i en lyskegle, der alt for hastigt nærmede sig syd fra. I et glimt nåede jeg at tro, at han ikke havde set den, bilen. Og at nu var det ikke bare en ræv, men et menneske, der med et dumpt bump måtte lade livet på en mørk motorvej et sted i Danmark. Men han havde set den, min modige elskede, og han nåede såmænd også at få den døde ræv med sig ud i rabatten, så den ikke var til fare for flere forbipasserende dén nat.

Når det nu endelig skulle være, var det et heldigt uheld. Ræven var død, men stadig hel, ingen huller i den, ingen blodpøl, ingen fedtet hjernemasse på vejen og ingen mennesker kom til skade. Sammenstødet efterlod godt nok et grimt hul i vores kofanger (eller rævefanger?), men de gyldne hår, der flankerer hullet, er næsten en formildende omstændighed. Stakkels ræv. Slut med rævestreger for den. 

Undskyld Mikkel. Men når man spæner rundt på natmørke motorveje er man altså en lille smule selv ude om det. Og undskyld til den bilist, der, midt på en motorvej en højhellig juledagsnat, pludselig fangede en mand i lyskeglen. Det må have været skræmmende. Lidt, i hvert fald.

 

FacebookTwitterGoogle+Del
This entry was posted in Livet and tagged motorvej, ræv, rævefanger. Bookmark the permalink.

Skriv et svar