Helligtrekonger

Helligtrekongerlys - et lys med tre armeDer hvor jeg kommer fra, varer julen til Hellig Tre Konger. Hvis juletræet drysser helt forfærdeligt kan man til nød smide dét ud lige efter nytår, men stjernen i vinduet og lyskæden udenfor skal blive hængende til den 6. januar, Hellig Tre Kongers Dag. 

Ifølge Wikipedia står der i Peters jul:

   Se, nu er da Julen strax forbi; 
   det er Helligtrekongers Aften.
   Saa ender den rare Jul;
   men vi er glade, at vi har haft den. 
   Tre Lys har vi tændte — tænk en Gang!
   for Kongerne, de, som bragte 
   Jesusbarnet en Julepresent;
   vi ved det, for Faer har sagt det. 
   Her sidder vi ved vort lille Bord og ser,
   hvordan Lysene brænde; 
   naar de er slukkede, siger Moer,
   at saa er Julen til Ende.

Til Hellig Tre Konger hører altså et tre-armet helligtrekongers lys, som tændes Hellig Tre Kongers aften, den 5. januar. I gamle dage var der krudt i bunden, der hvor de tre væger mødes, og når krudtet blev brændt af, var julen endegyldigt forbi. Jeg har nu aldrig haft et helligtrekongerslys med krudt i, men det kunne da være lidt skægt at prøve sådan et.

Måske kan man bruge resterne af nytårskrudtet? Nånej, jeg kan ikke fordrage nytårskrudt, så krudtrester har jeg ikke liggende. Og ja, lyset skal have tre arme og ja, det hedder helligtre-KONGER, også selvom der ikke var tre af dem og de slet ikke var konger.

Sådan er det med traditioner. De lader sig ikke bare lige slå ud af noget så kedeligt som fakta. Og det er slet ikke så tosset, for man kan ikke undgå at blive grebet af både varme og nostalgi, når helligtrekongerlyset brænder.

FacebookTwitterGoogle+Del
This entry was posted in Kultur and tagged helligtrekonger, helligtrekongerslys. Bookmark the permalink.

Skriv et svar