Kvium

Billede af hovedindgangen til Statens Museum for Kunst Jeg har et blødt pukt for Michael Kviums billeder. De to, der hænger på Statens Museum for Kunst, i hvert fald, jeg har aldrig stået foran andre IRL. 

Man kan måske ikke kalde billederne smukke, men de har en sært magnetisk tiltrækningskraft. Jeg kan sidde foran dem i laaaaang tid og bare se på dem. Eller stå tæt på og studere detaljerne. Jeg er på ingen måde kunstkender, forstår mig faktisk ikke meget på hverken billedkunst eller skulptur, men Kviums billeder, DE er altså noget særligt. Tankens Magt hænger i det rum, hvor også Kurt Trampedachs helt vidunderlige skulptur, Morgen, er udstillet. Sal 201, moderne kunst, ret let at forstå.

Billede af Kviums maleri "Kor"

Kor hænger på 2. sal i den vestlige ende af den 'nye' bygning. I selskab med historiske malerier, der er både 100 og 200 år gamle. Jeg har prøvet at spørge en kustode, hvorfor det hænger der, men det anede han virkelig ikke. 

Jeg elsker det rum. Mærkeligt kantet, monsterhøjt til loftet og nogle kæmpe vinduer ud mod Sølvgade og Østre Anlæg, der om noget gør sig i efterårsfarver. Og så de her kæmpestore malerier. Jeg ved ikke om Kor hænger der, fordi det er så stort og der ikke var plads andre steder, men det hænger helt perfekt: På sin helt egen væg, der passer præcis i størrelsen til det enorme maleri. Og så de der fem nøgne tumper, der ser ud som om de står og skråler ’Lååååhhh’. Eller hvad de nu er for nogen. Tumpede ser de i hvert fald ud, med deres nedsunkne skuldre og ridebukselår.

Jo mere jeg ser på det maleri, jo mindre forstår jeg det. Hvad er det med deres hænder? Kan han ikke lide at male hænder, Kvium, eller hvad er meningen med de bandager? Og hvorfor er det kun mændene, der har ur på? Hvad er der sket med de hænder? Er det maling eller blod? Ud fra bandagerne at dømme skulle man tro, det var blod, men de røde hænder ligner noget, der er dyppet i maling. Var det meningen, det skulle ligne blod eller er det med vilje, det ligner maling? – det ER jo bogstavelig talt maling! Og hvad med de fire hjerner i hjørnerne? Er det tumpernes hjerner, der er ophøjet til at være hele verden eller hvad? Hvorfor er der fire hjerner, når der er fem tumper? Og hvorfor har de ingen hår, overhovedet? Det maleri stiller flere spørgsmål, end det besvarer!

Billede4 af Kviums maleri Tankens Magt

Tankens Magt er lige så gigantisk og ikke mindre mystisk end Kor. En hel masse hoveder der, med hjernerne oven på issen i stedet for inde i skallen, driver eller vader rundt i dybt vand. Eller hvad det nu er, de er ved at drukne i. Nogle af hovederne er gået under, så det kun er hjernen, der er over vandet. Et enkelt hoved bøjer nakken bagover, så hjernen dækker ansigtet, i stedet for at ligge på issen, som den gør hos de andre. Har han mon en højere indsigt end de andre? Eller er det lige omvendt, han kan ikke se noget, fordi hans hjerne skygger for udsynet? En enkelt Lååååh-mund er det også blevet til, måske er det bare en Kvium-måde at male mund på.

Statens Museum for Kunst er altid er besøg værd. Jeg har svært ved at forstå, at man kvit og frit kan gå ind og se så meget vidunderlig kunst, men skønt er det. Længe leve velfærdsstaten!

FacebookTwitterGoogle+Del
This entry was posted in Kultur and tagged billeder, kunst, kvium, malerier, statens museum for kunst. Bookmark the permalink.

Skriv et svar