Krydderurtamok

Jeg er tosset med krydderurter. Så meget at man muligvis kan tale om, at jeg er gået krydderurt-amok på min altan. Jeg har ingen have, så  jeg har plantet altanen til med potter og spande og pendler med krydderurter på stort set alle stadier.

Nogle har jeg købt og plantet om i bedre jord og større potter: Citrontimian,  basilikum, rosmarin, ananassalvie og citronmynte. Andre har jeg sået og afventer spændt fremvæksten af. De gamle kendinge koriander, krus- og bredbladet persille, mere basilikum, marokkansk mynte, purløg og kørvel har hver fået en potte. For at sætte lidt ekstra kulør på alt det grønne forsøger jeg mig i år med spiselige blomster. De skulle have lige så sjove og spændende  smag og udseende, som de har navne: Tyrkisk dragehoved, indianermynte, appelsintagetes, blomsterkarse og kamille.  

Nåja, så er der da også lige nogle potter med bladbeder i tre forskellige farver, en stor potte med spinat og et par tomatplanter. Jeg er så nørdet, at jeg bærer potterne med tomater og basilikum ind  i stuen hver aften, de skulle jo nødig komme til at fryse, de små kuldskære planter! Det hele er stadig undervejs, så lige nu må I nøjes med et billede af sidste års spand med marokkansk mynte.


Mynte vokser som ukrudt og  er nærmest umulig at slå ihjel. Medmindre du ønsker din have og din græsplæne omdannet til at mynte-paradis, bør du derfor så eller plante mynte i potter, ikke direkte i jorden. Planter eller sår du mynte  direkte i din havejord, sender mynten 
langsomt men sikkert rodskud ud i hele din have. Det kan let blive for meget af det gode, også selvom man elsker mynte. 

Faktisk overlevede min mynte vinteren på altanen.  Baljen må have været bundfrossen i flere måneder i vinters og planten  så mere end død ud, da sneen endelig smeltede.  Men så, for en måneds tid siden, begyndte der at skyde små lysegrønne skud op af den tørre jord. Fantastisk, i grunden, med så megen livskraft!

Er man til det myntede, kan man bare putte et par friskplukkede blade af en hvilken som helst slags mynte i en kop og hælde kogende vand over – så har man den dejligste myntete.  

FacebookTwitterGoogle+Del
This entry was posted in Mad and tagged krydderurter. Bookmark the permalink.

Skriv et svar