Spørg

Jeg har aldrig hørt nogen sige 'Bing det'. 'Yahoo det' kan med lidt god vilje lyde som en kreativ opfordring til lidt sjov, men 'Spørg Jeeves' vil formentlig blive besvaret med et Hva?? og en panderynke. 'Googl det', derimod, må efterhånden kunne betragtes som meningsfuldt for så mange danskere, at man kan tillade sig at indlemme "at google" i listen over danske verber.

Jeg er vanebruger af google, både som verbum og som søgemaskine. Jeg googler a-l-t, men nogle gange er Google bare … for meget. Eller for lidt, måske. Lidt forudsigelig. Alt for meget AdSense og AdWords. Kedelige krav om, at webmaster bruger Googles værktøjer, hvis hjemmesiden skal holde sig gode venner med søgemaskinerne. En god tanke, såmænd, men på en eller anden måde er googling, på trods af sin evne til at bringe website og bruger i kontakt med hinanden, begyndt at kede mig lidt. Og så … mens jeg sad og grublede over, hvor fornyelse mon befinder sig, kom jeg til at tænke på Jeeves. 

 Det er mange år siden, jeg sidst har spurgt Jeeves om noget.
Jeg husker Ask Jeeves som en hyggelig søgemaskine med svar parat på de mere eller mindre dybsindige spørgsmål, man kunne finde ud af at stille på engelsk. Men men – tiden går jo sin gang, så da jeg forleden genså Jeeves, var meget forandret. 

I internettets oldtid ( = midt i halvfemserne) var forskellen på  'Ask Jeeves' og andre søgemaskiner, at Jeeves kunne besvare spørgsmål, der blev stillet i sætningsform. Man kunne altså få svar på spørgsmål som "Hvornår blev dronning Ingrid født?" i stedet for at slide sit modem op og bruge timer på at bladre i de index, Yahoo tilbød dengang, eller vred sin hjerne for at finde på ord, der kunne lokke Alta Vista til at crawle de svar frem, man søgte. Ulempen ved 'Ask Jeeves' i oldtiden var desværre, at Jeeves kun forstod engelsk.

I nutidens britiske version spørger man stadig Jeeves, på den amerikanske side spørger man bare. Uden Jeeves sender søgemaskinen lidt mindre humor og varme ud til den der spørger, end dengang Jeeves var med i spørgelegen. Udfasning af Jeeves ændrer dog ikke, at Ask er en super-søgemaskine. Og selvom Ask ikke bruges af særlig mange danskere, forstår Jeeves selvfølgelig dansk nu. Eller … det gør han måske ikke, men søgemaskinen forstår at forbinde danske søgninger med danske hjemmesider.

Jeg synes, Ask er en lille smule bedre end Google … Den har i hvert fald det helt rigtige svar klar, når man leder efter en psykolog i Storkøbenhavn. Når man beder Ask om at lede efter "psykolog storkøbenhavn" vises der nemlig en liste, hvor min hjemmeside er en flot nummer 1. Ved samme søgning på Google er min hjemmeside "kun" nummer 6. Det kan vel kun betyde, at Jeeves er klogere end Google, ikke sandt?  

FacebookTwitterGoogle+Del
This entry was posted in Web and tagged ask jeeves, søgemaskiner. Bookmark the permalink.

Skriv et svar