Digt-jagten

En uge før påske læste min mor et digt op for mig telefonen. Hun havde fået det af en bekendt, men ingen af dem vidste, hvor det kom fra. Det irriterede hende lidt, for det var et godt digt. Første linje lød "Om du styrer land og rige", og da mange vers og digte kan findes på nettet, skrev jeg digtet ned og lovede at finde frem til digtets hærkomst.

Det første sted jeg ledte, var selvfølgelig på google. For 14 dage siden fandt jeg to ting: En artikel fra Kristeligt Dagblad, hvor der ikke stod andet om digtet, end at det var fundet i en poesibog, og et hit til en biblioteks-side med en pdf af  "De unges sangbog", udgivet af en dansk-norsk ungdoms-sammenslutning af Beck og Richard i 1894. Linket er væk nu, så mere præcist bliver det ikke, men siden indeholdt ikke andet end sangbogens forside i en pfd-fil, jeg kunne hverken se selve digtet eller sangbogens indholdsfortegnelse. Mon ikke det, at siden havde hittet betød, at digtet stod i en sangbog, der hed "De unges sangbog"?

Kort efter fandt jeg sangbogen på det kongelige biblioteks hjemmeside, men der gik et par dage, før jeg kunne reservere den. Forsinkelsen skyldtes, at jeg ikke har brugt det Kongelige biblioteks database siden jeg skrev speciale i 1998, så passwordet var selvfølgelig forlængst forsvundet fra mit hoved og den mailadresse, jeg brugte til at registrere mig dengang, eksisterer ikke længere. Heldigvis var de vældig hjælpsomme i Diamanten, så jeg reserverede og glædede mig til at hente bogen inden påske, så jeg kunne tage den med på påskebesøg hos min mor.

Før det blev onsdag og afhentningstid nåede jeg at besøge min faster. Jeg kunne selvfølgelig ikke lade være med at snakke om digtet, som hun straks genkendte som en sang. Det tog lidt tid at overtale hende til at synge den for mig, men det lykkedes. Hun huskede både melodi og verse-tekst, men ikke hvor hun kendte det fra. Hun mente, det kunne stamme fra hendes Højskolesangbog, som jeg bladrede igennem uden at finde den. Ved nærmere eftertanke mente hun, at det nok nærmere var en KFUM og K -sang end en højskolesang, så jeg bladrede også lige hendes KFUM-sangbog igennem. Stadig uden held.

Onsdag morgen stod jeg så i Diamanten, den smukke bygning, der huser det kongelige bibliotek og som i mine studiedage var helt ny og fin, men uden særlig meget stemning. Bygningen ligner sig selv, men da jeg kom derind blev jeg først overrasket over, hvor meget liv og god stemning, der er derinde. Dernæst over, at jeg ikke havde bestilt en bog til hjemlån. Sangbogen er åbenbart så gammel, at jeg skulle lægge taske og overtøj i et aflåst skab og aflevere mit sygesikringsbevis på Læsesal Vest for at få lov at sidde i læsesalen og kigge i den. Man må tage hatten af for, at der bliver passet godt på de danske kulturskatte!

Jeg fandt sangen på side 230 i de unges Sangbog, 9. oplag fra 1910. Skrevet af Christians Richardt med titlen "Himlens Sol og Stjærneskarer". Jeg fik lov både at printe en kopi og at scanne siden med digtet, så her er de: Forside af sangbogen og den sang, min mors digt kommer fra.  

FacebookTwitterGoogle+Del
This entry was posted in Kultur, Læseri. Bookmark the permalink.

Skriv et svar