Kødspisning

Jeg har ikke spist kød i to år. Det startede med en idé om at afprøve rå mad. Jeg havde mødt nogle “rå” og var imponeret over deres udseende og karisma: De var stærke, klarsynede og fulde af energi. Om det kan passe, at man får det sådan af at spise rå mad, kan jo kun afprøves på een måde: At prøve det selv.

September 2010 blev valgt, fordi september er den tid på året, dansk frugt og grønt er bedst: Smagfuldt og fuld af næring. De sidste måneder før forsøget trappede jeg ned på tilberedt mad, især kød. Og så kom de, de magiske tre uger. Min krop har aldrig, aldrig, aldrig haft det så godt før: Let og energisk. Mit hoved føltes klart og let som aldrig før. Efter træning restituerede jeg som en baby og kunne, for første gang i mange år, træne hårdt mange dage i træk uden at være træt eller have ondt nogle steder.

Hvorfor jeg opgav 100% rå mad er en lang historie, men en dag bliver jeg – måske – rå igen. Indtil da må rå mad nøjes med at fylde så meget som muligt i min kost. En ting føles dog ret sikkert: Jeg bliver aldrig kødspiser igen. For tiden spiser jeg fisk, om det bliver ved, er ikke til at vide.

Hvorfor jeg aldrig spiser kød igen? Samtidig med rå-forsøget læste jeg Jonathan Safran Foers bog Om at spise dyr. Hvis du gerne vil skrue ned for dit kødforbrug, men ikke rigtig kan komme i gang, så læs den. Jeg var SÅ færdig med at spise industri-kød, og da industrikød jo ligesom er det, man kan købe i Danmark, var eneste løsning at lade være med at spise kød.

Hvordan er det så gået? Det korte svar er: Kroppen har det meget, meget bedre uden kød, også selvom resten af kosten ikke er 100% rå. Kød er hverken nødvendigt eller sundt for kroppen. Prøv uden. Prøv det. For at hjælpe din krop. Hjælpe kloden. Miljøet. Dyrene. Dig selv.

Først kom det med at vi burde kvitte tobakken. Lige nu er det nedsættelse af alkohol- og sukkerforbrug, der får plads i medierne. I fremtiden bliver det kød, vi skal vænne os af med. Du kan lige så godt gå i gang med at skrue ned, for det kommer. Hverken klodens eller den enkeltes helbred kan holde til alt det kød.

I dag bringer Politiken et debat-indlæg, der fortæller lidt om, hvorfor jordens befolkning bør sænke kødforbruget. Klik på billedet herunder for at se artiklen i noget, der ligner læsbar størrelse – klik evt flere gange på billedet for at zoome. Og prøv det. Skip kødet. Spis lidt mindre kød i dag og i morgen og mærk efter, hvad din krop mener om det.

FacebookTwitterGoogle+Del
This entry was posted in Livet, Mad. Bookmark the permalink.

Skriv et svar